SAJTÓKÖZLEMÉNY _Jiří Kylián East Shadow-ja a Budapest Táncfesztiválon!

PDF letöltés

Tisztelt Szerkesztő!

(Budapest, 2014. március 19. szerda) A világhírű koreográfus, Jiří Kylián East Shadow című előadása lesz az idei Budapest Táncfesztivál sztárprodukciója. A Nemzeti Táncszínház által szervezett rangos táncéleti esemény 2014. április 22-29. között kerül megrendezésre. A fesztivál nemzetközi kínálatát gazdagítja a Doug Varone and Dancers Boats leaving/The bench quartet/Rise című estje. A hazai táncművészetet a Bozsik Yvette Társulat, a Szegedi Kortárs Balett, a Budapest Táncszínház, a Duda Éva Társulat és a PR-Evolution képviseli. A fesztiválprogramot ez alkalommal is a Magyar Táncművészek Szövetsége által szervezett Gálaest a Tánc Világnapja tiszteletére est zárja, ahol idén is kiosztják az Imre Zoltán díjakat. Az est rendezője Kiss János Kossuth-díjas, Liszt- és Hevesi-díjas balettművész, Érdemes Művész, a Győri Balett igazgatója.

Világhírű koreográfus előadása lesz 2014-ben a Budapest Táncfesztivál sztárprodukciója. A Várszínházban és a Művészetek Palotája – Fesztivál Színházban megrendezésre kerülő rangos táncéleti eseményt ugyanis Jiří Kylián társulatának a Kylián Production-nak (NL) East Shadow című előadása nyitja majd. Jiří Kylián múlt évben állította színpadra az East Shadow-t az Aichi Triennale 2013-ra, művét pedig a 2011-es japán földrengés és cunami áldozatainak ajánlotta. Az előadás fő producerei az Aicsi Triennálé 2013 (Japán), Korzo Productions (Hollandia), Monte Carlo Dance Forum (Monaco) Társproducerek: Rolex (Japán), Tomoko Mukaiyama Alapítvány (Hollandia), Beckett Nemzetközi Fesztivál (Írország), Athéni Epidaurosz Fesztivál (Görögország).

Jiří Kylián az East Shadow-ról, 2013 szeptember, Hága

„Az East Shadow (tragikomédia) alapkoncepciója Samuel Beckett és az ő abszurd színháza. De ugyanilyen mértékben alapul a mással vagy akár csak önmagunkkal való együttélésért folytatott küzdelmünkön, annak nehézségén (vagy lehetetlenségén). Az élet és halál színjátéka (élő előadás és film), és minden felismerések legcsodálatosabbika: minden, amit teszünk, teljesen értelmetlen. Ez az egyszerű tény azonban hatalmas erőt ad, hogy ezt az „értelmetlenséget” dühös elszántsággal szemléltessük. Mindez összességében tragikomikus élményt nyújt. Még élünk, s ezt meg akarjuk tapasztalni és másokkal is megosztani, annak ellenére – vagy talán éppen azért – hogy az egésznek nincs semmi értelme!”

„Ez a darab átüti azt a fiatalság kultuszt, amely meghatározó szinten jelen van a mainstream táncművészetben. Kimagasló szakmai kvalitásokkal rendelkező, érett emberi korban lévő előadóművészek jelenítik meg a míves koreográfus gondolatait, aki sokkal inkább a művészekben rejlő apró finomságokkal, belső jelek által felébredő finom hatásokkal dolgozik egy végletekig letisztult térben. Az East Shadow-t Roboz Ágnes mesternő ajánlotta figyelmembe, miután Kylián meghívta a darab házibemutatójára, amelyet barátai körében tartott a koreográfus.” mondta a darabról Ertl Péter, a Nemzeti Táncszínház igazgatója.

Az idei Budapest Táncfesztiválon fellép Boats Leaving/The Bench Quartet/ Rise című estjével a Doug Varone&Dancers (USA). A Szegedi Kortárs Balett e program keretében tartja a Tavaszi áldozat-ának budapesti bemutatóját, valamint programjukban lesz látható új darabjuk a Mimikri. Fellép a Duda Éva Társulat Flashback – Egy kiállítás képei, és a Budapest Táncszínház az Anna Frank naplója című bemutatóikkal. Bozsik Yvett Csillagokkal táncoló Kojot című gyerekdarabját mutatja be a Budapesti Táncfesztiválon a PR-Evolution pedig Örök kikelet című premierjével készül. A fesztivál programjába emeltük első önálló produkciónkat, a Horda2 tánc/színház nevelési programot.

Gálaest a Tánc Világnapja tiszteletére

2014. április 29. 19.00 Művészetek Palotája - Fesztivál Színház

a Magyar Táncművészek Szövetsége rendezésében

A klasszikus balett óriásának tartott Jean-Georges Noverre születésnapján, április 29-én ünnepli a világ „A Tánc Világnapját” 1983 óta. A Nemzeti Táncszínház és a Magyar Táncművészek Szövetsége már hosszú évek óta gálaestet rendez a táncművészet legnagyobb ünnepén, amelynek keretében kerülnek átadásra a Szövetség szakmai díjai. Ugyancsak ezen az estén kerül sor az Imre Zoltán díj átadására is.

A Művészetek Palotájában megrendezésre kerülő Gálaesten, a 2013-ban díjazott művészek és alkotók produkcióiból láthatunk egy reprezentatív válogatást.

A Gálaest tervezett közreműködői: Magyar Nemzeti Balett, Győri Balett, Pécsi Balett, Szegedi Kortárs Balett, Magyar Állami Népi Együttes, Duna Művészegyüttes, Magyar Táncművészeti Főiskola, Budapest Táncszínház.

Rendező: Kiss János – Kossuth-díjas, Liszt- és Hevesi-díjas balettművész,

Érdemes Művész, a Győri Balett igazgatója

A Nemzeti Táncszínház …

a hazai táncszíntér legfontosabb központja. Évente negyven társulat közel négyszáz előadásának otthona.  Elsődleges feladata a hazai táncművészet képviselete, menedzselése itthon és külföldön. A hazai táncszakma egyetlen befogadó színháza közel negyven társulattal dolgozik együtt. Anyaépülete a Budai Várban található Várszínház, azonban évadonként száz napon át a Művészetek Palotájának Fesztivál Színházában is láthatók előadásai. A fellépő társulatok elsősorban a Magyar Táncművészek Szövetségének tagjaiból kerülnek ki, azonban a tagság nem feltétele a fellépésnek. A Táncfórumból két évvel ezelőtt Budapest Táncfesztiválra átkeresztelt éves rendezvényének célja, hogy neves külföldi együttesek meghívásával pozícionálja a nemzetközi táncszcénában a magyar fővárost. Az utóbbi időkben a Shen Wei Dance Arts (USA), a Grupo Corpo (BR), a Les Ballets Trockadero de Monte Carlo (USA) vagy a Merce Cunningham Dance Company (USA) lépett fel a Budapest Táncfesztiválon. Repertoárja a néptánctól a klasszikus baletten át a kortárs táncig terjed és nyitott minden korosztály felé. Beavató táncszínházi programján keresztül kiemelt figyelmet fordít a fiatal közönség kulturális nevelésére.

Üdvözlettel:

György Renáta