2021-06-15 20:30 Nemzeti Táncszínház – Online

RAMAZURI - Online vetítés

Duda Éva Társulat

2021-06-16 19:00 Nemzeti Táncszínház Nagyterem

Bemutató - SISI

GG Tánc Eger

2021-06-17 20:30 Nemzeti Táncszínház – Online

A tizedik menyasszony - Online vetítés

Duna Táncműhely

Stars of New York City Ballet

Stars of New York City Ballet

Soloists and Principals of the New York City Ballet

Nemzeti Táncszínház Nagyterem / 2020. március 11. 19:00

Műfajbalett

Felvonások száma2

Időtartam100

Bizonyára senki nem szeretne elszalasztani egy, az életben csak ritkán adódó lehetőséget, hogy napjaink leghíresebb táncosait láthassa olyan művekben, amelyeket a legnevesebb koreográfusok készítettek, köztük George Balanchine, Christopher Wheeldon, Jerome Robbins és Johan Kobborg. A New York City Ballet (NYCB) vezető táncosa, Daniel Ulbricht, a NYCB igazi csillagaival együtt lép fel.

George Balanchine – (1904-1983) orosz születésű grúz-amerikai balett-koreográfus, aki a 20. század egyik legbefolyásosabb koreográfusa volt. Az amerikai balett atyjaként is ismert művész a New York City Ballet egyik megalapítója volt, és több mint 35 éven át maradt a művészeti igazgatója. Nehéz lenne nélküle elképzelni a balett világát. Élete során „Mr. B” 465 művet alkotott. Balanchine kibővítette a klasszikus balett hagyományait. Koreográfiája a mai napig változatlan maradt, és az Amerikai Balettiskola továbbra is az ő tanítási technikáját használja.

 

Jerome Robbins (1918 –1998) amerikai koreográfus, rendező, táncos és színházi producer, aki a klasszikus balettben, a színpadon, a filmiparban és a televíziónál is dolgozott. Számos színpadi produkciója közül a legismertebbek az „A városban”, a „Peter Pan”, a „West Side Story” és a „Hegedűs a háztetőn”. 1972-ben lett a NYCB balettmestere, és a következő évtizedben szinte kizárólag klasszikus tánccal foglalkozott. Ötször nyerte el a Tony-díjat, kétszer az Oscart, és megkapta a Kennedy Center of Honours életműdíjat is.

 

Christopher Wheeldon (1973- ) a nemzetközi kortárs és neoklasszikus balett angol koreográfusa.A Prix de Lausanne versenyen aranyérmet nyert. 1993-ban kezdett táncolni a NYCB-nél. Koreográfiai munkát 1997-óta végez a társulat számára, de táncosként is folytatja karrierjét. 2001-ben a NYCB rezidens koreográfusa és első rezidens művésze lett. Tehetséges koreográfusként gyorsan hírnévre tett szert, és több kiváló balett-társulat rendelt tőle táncokat, mint például a San Francisco Ballet, a Balsoj, a Canada National Ballet és a Royal Ballet, London. Mostanáig Wheeldon legalább 45 munkát komponált, köztük több musicalt is, melyek egyike a sikeres Egy amerikai Párizsban.

 

Johan Kobborg (1972- ) dán balett-táncos, koreográfus,rendező és vizuális művész. Leginkább balett-táncosként ismerik, aki a Royal Danish Ballet, és a londoni Royal Ballet vezető táncosa volt, ugyanakkor partnerével, Alina Cojocaruval együtt számos más társulatnál is szerepelt vendégművészként. 2013 és 2016 között Kobborg a bukaresti Román Nemzeti Balett-társulat művészeti igazgatója volt. Számos díjat és elismerést kapott, többek között megnyerte az Erik Bruhn díjat, a Nureyev Grand Prix-t, a Jackson USA Grand Prix-t, és a La Sylphide produkciós munkájáért az Olivier-díjra jelölték


AJÁNLÓ

Támogatók