Ugrás a tartalomra

2023-03-27 10:30 Nemzeti Táncszínház – Próbaterem

Tükörben

Nemzeti Táncszínház

2023-03-30 19:00 Nemzeti Táncszínház Nagyterem

Rising Sun

Gangaray Dance Company

2023-03-31 10:00 Nemzeti Táncszínház – Kamaraterem

Ringató foglalkozás – Vedd ölbe, ringasd, énekelj!

Gáll Viktória Emese

Bemutató - Varázsfurulya

Bemutató - Varázsfurulya

Nomád Nemzedék Társulat

Nemzeti Táncszínház Nagyterem / 2023. május 04. 19:00

Műfajkortárs

Felvonások száma1

Időtartam70

Novák Péter rendező adaptációjában a történet az eszményi szeretet és barátság veszteségének darabja. Szereplői egy valamikori családi idill széthullásának, az elsöprő szerelemnek, az elmélyülő barátságnak, a természetes életigenlésnek, a frusztrált agressziónak epizódjait élik meg egy esküvő keserédes kulisszáiban, hogy ott szembesüljenek jövőjük három próbatételének – beteljesülés, elhidegülés, elválás – kihívásaival. 

Az előadás felvonultatja Mozart operájának közismert archetípusait, de kifejezetten érzelmi viszonyulásaikra helyezi a hangsúlyt. Fodor Géza operaelemzéséből kiindulva úgy mutatja be cselekedeteiket, mint „személyes, legmélyebb és legelevenebb jellemvonásaikból fakadó megoldásokat a szerelem életproblémájára”.
Ennek alkalmi élettere a lagzi, mint az életeseményeket megrázóan sűrítő aktus. Mióta világ a világ, ez a procedúra hivatott az ifjú pár elkövetkezendő életének milyenségét meghatározni, az ott történő momentumokból, babonákból, játékokból messzemenő következtetéseket vonnak le a meghívottak... Így a legboldogabb nap egyben a megfelelési kényszerek frusztrációja is. A szerelmesek Tamino és Pamina ebben a kihívásban találják magukat az örömszülők Sarastro és az Éj királynője, a vőfély Monostatos, a jóbarát Papageno, s a meghívott pereputtyok társaságában.

A magyar népdal ésnéptánc, különösen annak erdélyi dialektusai érzékletesek a párkapcsolatok terén, megrendítően fogalmazzák és jelenítik meg a férfi, női értékek relációit. Ugyanakkor a dramatikus néptánc műfajában újdonság, hogy a tánc, a zene, az ének, a szöveg és az árnyjáték egyenrangú eszközökként jelenhetnek meg csakúgy, mint az operaszínpadokon! A vonósnégyes felállással bővített folklórzenekari kíséret, a népdalszövegek és Csokonai Vitéz Mihály, a magyar felvilágosodás legeredetibb költőegyéniségének stílusából merítő szövegek, az árnyjáték technika egyedülálló látványvilága különleges hátteret biztosítanak a koreográfusi, rendezői víziók kortárs kiteljesedéséhez, aminek formai alapvetése korunk értékminőségeinek ütköztetése.

A mai környezetbehelyezett, archaikus nyelvet beszélő, a hétköznapi ruhákat viselettel keverő figurák egy anakronisztikus, a múlt és jövő közé szorult közösséget mutatnak be. 

Előadják:
Bartha Zsófia, Bodnár Dániel, Bolgovics Gergő, Bölcsföldi Bálint, Santana Cadena Diána, Józsa Tamás, Kovács Gábor, Marosy Gerda, Sosovicza Fanni, Tóth Melánia

Tamino: Béhr Márton / Rohonyi Barnabás
Pamina: Kovács-Gál Nóra
Sarastro: Appelshoffer János
Éjkirálynő: Rémi Tünde
Papagena: Balogh Melinda
Papageno: Molnár Gábor
Monostatos: Berecz István

Folk zenekar: Cseszák Zsombor, Csoóri Sándor, Deáky Márton, Izabella Caussanel, Csurkulya József, Pandák Viktor, Bősze Tamás Jean-Pierre
Kamarazenekar: G.Horváth László, Szabó Tamás, Bartók Tamás, Kónya Attila

Dramaturg: Sediánszky Nóra
Zeneszerző: Lázár Zsigmond
Látványrendező: Kuthy Ágnes
Rendezőasszisztens: Sárosi Emőke
Koreográfus: Appelshoffer János
Színpadra alkalmazta és rendezte: Novák Péter, Mozart Varázsfuvola című operája alapján

Támogató: Emberi Erőforrások Minisztériuma Csoóri Sándor Alap

KIM NKA Millenaris Eisberg
fesztival - mutat - index