Anna Karenina
Esemény értékelése
3.3/6

Időpontok:

 

Anna Karenina

A Miskolci Balett és a GG Tánc Eger közös produkciója

romantikus táncjáték

„Az észt azért kapta az ember, hogy megszabadítsa magát, tehát meg kell szabadulni. Miért ne oltsa el az ember a gyertyát, amikor nincs mire néznie többet, amikor mindenre olyan utálatos nézni? De hogyan?(…) Egy tehervonat épp akkor ért oda…”

A varázslatos Anna Karenina, a társaság megbecsült tagja. Mindene megvan: magas rangú férj, gyerek, tisztelet. Ám egy végzetes napon összetalálkozik a fényes karrier előtt álló, fess katonatiszttel: Vronszkijjal. Ekkor még nem tudja, de ettől a pillanattól fogva élete már sohasem lesz az, ami eddig volt.

Lev Tolsztoj négy évvel a Háború és béke befejezése után, 1873-ban kezdett bele második nagyregényébe, az Anna Kareninába, melyről Nyikolaj Sztrahovnak írt levelében így vall: - “Ez a regény az első valódi regény életemben, nagyon megfogta a szívemet...”

Tolsztoj levelezéséből tudjuk azt is, hogy Puskin műveinek hatására született meg benne az ötlet, hogy regényt ír egy tragikus élményből: 1872-ben szemtanúja volt, amikor egy fiatal nő, féltékenységi rohamában egy tehervonat elé vetette magát. Tolsztojt a halott, összeroncsolt nő látványa sokáig nyomasztotta. Tizenegyszer dolgozta át művét, mire megszületett az a végső változat mely Annát az irodalom legnagyobb hősnői közé emelte, s amely - Thomas Mann szavaival élve - minden idők “legnagyobb társadalmi regénye”

Velekei László Harangozó-díjas koreográfus alkotásai fókuszában mindig az emberi érzelmek és azok mozgatórugói állnak. Tolsztoj terjedelmes regényéhez is ezzel a szűrővel nyúl: lecsupaszítva a cselekményt a két főhősre: Annára és Vronszkijra helyezi a hangsúlyt úgy, hogy közben szakít a kronologikus történetmeséléssel.

Anna Karenina: Kovalszki Boglárka

Alekszej Alekszandrovics Karenin, Anna férje: Lukács Ádám

Szerjozsa, Anna és Karenin fia: Volyák Benjámin

Alekszej Vronszkij gróf, Anna szeretője: Dragos Dániel

Vronszkaja grófné, Vronszkij anyja: Kocsis Andrea

Konsztantyin Dmitrics Levin: Bolla Dániel

 

Katyerina Alekszandrovna Scserbackaja hercegnő (Kitty): Mohai Cintia

 

Barátok, rokonok:

Bányai Mirjam, Dávid Patrik, Fűzi Attila, Kepess Boglárka, Márton Richárd János, Szűcs Boglárka, Horváth Renátó a Miskolci Balett és Emődi Attila, Kelemen Dorottya, Joni Österlund, Szeles Viktória, Tóth Karolina, Törteli Nadin, Varga Kristóf
a GG Tánc Eger táncművészei

 

Díszlettervező: Bozóki Mara

Jelmeztervező: Juhász Katalin

Zene: Ludovico Einaudi, Max Richter, montázs

Dramaturg: Csepi Alexandra

Balettmester, koreográfus-asszisztens: Jónás Zsuzsa Harangozó-díjas

Ügyelő: Varga Renáta

Rendezőasszisztens: Fűzi Attila

 

Koreográfus-rendező: Velekei László Harangozó-díjas

« 2018 November »
Hét H K Sze Cs P Sz V
44 29 30 31
01
02
03
04
45
05
06
07
08
09
10
11
46
12
13
14
15
16
17
18
47
19
20
21
22
23
24
25
48
26
27
28
29
30
1 2