Orfeusz és Euridiké
Esemény értékelése
0/0

Időpontok:

 

Bozsik Yvette Társulat: Orfeusz és Euridiké


Orfeusz és Euridiké Christoph Willibald Gluck leggyakrabban játszott operája.  Orfeusz gyászolja feleségét, Euridikét. Ámor megjelenik  neki és közli, hogy lemehet az Alvilágba Euridikéért, de nem pillanthat hátra, amíg fel nem érnek a felszínre.  A második színben Orfeusz Elíziumba érkezik. Euridiké nincs még vele, ezért könyörög a szellemeknek, hozzák el őt hozzá. A Hádészből kivezető úton Orfeusz - nem felejtve Ámor feltételét - elengedi felesége kezét, és nem néz vissza rá. Euridiké azt hiszi, hogy Orfeusz már nem szereti őt. Orfeusz nem bírja tovább, és visszanéz Euridikére, aki abban a pillanatban meghal. Orfeusz úgy dönt, megöli magát, hogy az alvilágban újra láthassa szerelmét, de feltűnik Ámor, és megállítja őt. Ámor feltámasztja Euridikét, és a szerelmespár újra egyesül. Mindenki Ámor dicséretét zengi.

A mű az élet, a halál, a szerelem, a kitartás és a hit nagy kérdéseit boncolgatja, az egyén felelőssége szempontjából. Az adott szó, a fogadalom, az önmagunkhoz való hűség, a vállalásaink melletti kiállás, és azok minden nehézségeken át történő képviselete, a remény példázata. Az ember önfeláldozásáról szól. Arról az útról, amelyet mindenkinek be kell járnia, az emberi lét megkerülhetetlen velejárójaként. A szerelem visszaszerzéséről a haláltól. A szerelem, azaz a szenvedély megmentéséről. A társtalanság, a magány elutasításáról. A szenvedélynélküliség lehetetlenségéről, az élet próbatételeinek vállalásáról, és azok jutalmáról, az élet beteljesüléséről.

Az Orfeusz és Euridikét Bozsik Yvette két nagy példaképe is színpadra vitte, így ez a koreográfiája előttük is tisztelgés lesz: Pina Bausch és Mary Wigman munkássága előtti meghajlás és emlékezés.

 

Jelmez / Costumes: Bozóki Mara
Látvány, fény / Visuals, lighting : Pető József
Film: Iványi Marcell, Becsey Kristóf
Koreográfus-asszisztens / Assistant to the choreographer: Székely Szilveszter
Kreatív producer / Creative producer: Iványi Marcell

Koreográfus / Choreographed by Bozsik Yvette

A hangfelvétel a La Petite Bande előadásában, Sigiswald Kuijken vezényletével hangzik el, a La Petite Bande és az Accent Kiadó szíves hozzájárulásával.
Az előadás támogatója a Nemzeti Kulturális Alap és az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

« 2018 November »
Hét H K Sze Cs P Sz V
44 29 30 31
01
02
03
04
45
05
06
07
08
09
10
11
46
12
13
14
15
16
17
18
47
19
20
21
22
23
24
25
48
26
27
28
29
30
1 2